Chutné recepty
Cestoviny s ovocím
Potrebujeme: Cestoviny (akékoľvek), ovocie (najlepšie sú banány, jahody, hrozno, ale môže byť aj iné), biely jogurt osladený vanilkovým cukrom
Ako na to: Uvaríme si cestoviny. Ovocie umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a naservírujeme na tanier spolu s cestovinami. Do misky si nalejeme biely jogurt, do ktorého namáčame cestoviny a ovocie.
Bananachoco
Suroviny: (pre jednu osobu)
1 banán, 200 ml mlieka, trošku sladkej smotany, 1 PL cukru, 1/2 PL kakaa, škoricový cukor.
Postup:
Všetky ingrediencie dáme spolu do vyššej nádoby a premixujeme. Ak je nápoj príliš hustý, možme ešte pridať mlieko.
Zapečené obložené chlebíčky
-chlieb,rôzne druhy salámy,maslo,tvrdý syr,plátkový syr, olivy,soľ,kečup
Postup:
Chlebíky jemne natrieme maslom, osolíme ich. Poukladáme salámu podľa chuti, na salámu môžeme dať plátkovýsyr, olivy a na to postrúhaný syr. Takto pripravené chlebíky poukladáme na plech a dáme do rúry zapekať na cca 200 stupňov. Budeme dovtedy piecť, dokým syr nebude zlatohnedý. Po vybratí z rúry podávame s kečupom. Prajeme vám dobrú chuť!
Lahodný losos
700 g lososa,lyžicu citrónovej šťavy,lyžicu zmesi korenia na ryby,2 lyžice olivového leja,2 lyžice masla,kôpor,pažítka,šalát,mesiačiky citróna a zelenina na ozdobenie
Postup:
Lososa očistíme, oddelíme od kože, prípadne zbavíme kosti. Filetu umyjeme, zľahka osušíme obrúskom a nakrájame rovnako veľke steaky. Pokvápkame ich citrónovou sťavou, posypeme rybacím korením, uložíme na chladné miesto a necháme asi 20 minút stáť. V panvici zohrejeme olej s maslom a porcie lososa z oboch strán opečieme domäkka. Kôpor, rozmarín a tymián opláchneme, osušíme a nahrubo nasekáme. Lososa rozdelíme na taniere, ozdobíme bylinkami, obložíme listami šalátu, citrónom a ľubovoľnou zeleninou. Môžeme podávať aj so zemiakmi alebo opečenou bagetou. Prajeme vám dobrú chuť!
Jahodové košíčky
12 dkg masla,27 dkg krupicovej múky,9 dkg práškového cukru,2 lyžičky prášku do pečiva,3 žĺtky,2 lyžice rumu,3 lyžice mlieka
Sneh:
¼ l dobrej sladkej smotany,3 dkg práškového cukru,jahody
Postup:
Rozmrvíme maslo, múku, cukor, prášok do pečiva, rum žĺtky a mlieko a vypracujeme cesto. To vtláčame do malých košíčkových formičiek, poukladáme na plech a upečieme do zlatista. Upečené ešte teplé vyklopíme a vychladnuté naplníme smotanovým snehom. Zdobíme zrelými jahodami.
Sneh: Smotanu ušľaháme na sneh, pridáme cukor a ešte raz prešľaháme.
Orechová bábovka
6 vajec,300 g práškového cukru,200 g masla alebo margarínu,0,25 l šľahačky,400 g polohrubej múky,3 lyžice rumu,150 g pomletých orechov,1 prášok do pečiva
Postup:
Maslo, cukor a žĺtky dobre vymiešame, postupne pridáme pomleté orechy, šľahačku, múku zmiešanú s práškom do pečiva, rum a tuhý sneh z bielkov. Formu na bábovku dobre vymastíme, vysypeme hrubou múkou, nalejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre, kým sa cesto od formy nezačne oddeľovať. Upečenú bábovku vyklopíme, ešte teplú potrieme čerstvým maslom a posypeme práškovým cukrom.